Het belang van snuffelen

Het belang van snuffelen

11/10/2020 Uncategorized 0

Wist jij dat de hartslag van je hond verlaagt als je hem laat snuffelen tijdens het uitlaten? En dat de hond meer snuffelt aan een lange lijn of los dan aan een korte lijn? Ik heb altijd wel dat vermoeden gehad, maar een tijd geleden is er blijkbaar een wetenschappelijk onderzoek gebeurd waarbij dit echt bevestigd werd.

Er werd bij het onderzoek gekeken naar de hartslag van de hond tijdens een wandeling. Er namen 61 honden deel aan de studie (een variatie in leeftijd, grootte, seks, karakter,…). De lengte van de leiband telde ook mee: er werd een verschil gemaakt tussen het wandelen aan de korte leiband (1,5m), de lange lijn (5m) en een loslopende wandeling. Tijdens al deze wandelingen werd de hartslag van de verschillende honden bijgehouden.

Het resultaat heeft mij echt verbluft. Uit het onderzoek bleek dat een hond meer snuffelt aan de lange lijn of wanneer hij los mag lopen dan wanneer hij aan een korte lijn zit. Dit is natuurlijk logisch, want aan de lange lijn krijgt hij meer kansen en mogelijkheden om de geuren beter op te nemen dan wanneer het baasje met hem aan een korte leiband loopt. Maar dat het verschil zo groot was, dat wist ik niet!

Aan de lange lijn snuffelt een hond gemiddeld 280% meer dan aan een korte lijn. Wanneer hij los mag lopen is dat zelfs 330% meer. Tussen aan de lange lijn en los zit dus ook verschil, maar dat is beduidend kleiner dan aan de korte lijn.

Maar wat nog meer is, is dat wanneer een hond gaat snuffelen de hartslag omlaag gaat. Niet omhoog zoals sommigen misschien zouden denken omdat de hond intensief aan het snuffelen is, maar omlaag. En niet eens zo’n beetje. Bij intensief snuffelen kan de hartslag ook echt een duik nemen.

Ga je dus de komende dagen wandelen? Geef je hond dan eens heerlijk de tijd en de ruimte om te snuffelen. Laat hem zijn omgeving verkennen en alle geuren opsnuiven die in de buurt hangen. Blijf eens een keertje wat langer staan bij een plaatsje waar de hond zijn neus in de grond of in de planten duwt. Luister zelf eens naar je omgeving. Wat hoor je? Wat zie je? Wat ruik je misschien? Alles wat jij ervaart, ervaart je hond ook, maar misschien zelfs nog meer of intensiever dan jou. Honden die moeite hebben met het verwerken van prikkels hebben dus net ook veel nood aan het rustig kunnen snuffelen. Net zodat hun hartslag kan dalen. Maak in plaats van een kilometerlange wandeling eens een kortere en neem eens echt je tijd hiervoor. Plan niets, maar ga gewoon samen met je hond op pad. Zonder “moeten”, zonder rennen, gewoon samen zijn. Liefst natuurlijk dus aan een lange lijn of los (waar dit mag). Kom je andere mensen of honden tegen, dan lijn je je hond terug even aan of hou je hem bij je in de buurt. Daarna geef je hem weer lekker de vrijheid. Je zal zien dat de hond na een tijdje rustiger zal worden hierdoor en zijn stress-emmer minder snel gevuld zal worden.

Wil je meer weten over het onderzoek? Kijk dan hier: http://www.dogfieldstudy.com/node/1