Activiteiten met honden

Activiteiten met honden

Een onderdeel van DAI (Dog Assisted Interventions of Hond Ondersteunende Interventies) is activiteiten samen met mijn honden. Dit is bijzonder uiteenlopend wat dit kan inhouden. Hieronder vind je enkele voorbeelden terug.

Dog Assisted Activities (Hond Ondersteunende Activiteiten) heeft als voornaamste doel het verbeteren van de kwaliteit van het leven. Dit kan zijn met een groep ouderen, maar kan evengoed betekenen dat de hond een keer bij jullie op het bedrijf komt om de mensen te helpen ontspannen. Of een hond die naar een ziekenhuis mag om daar de kinderen een hart onder de riem te steken. De hond dient dus niet om bepaalde handelingen te doen of voor het helpen bij revalidatie, maar om de persoon echt even gezelschap te houden en afleiding te geven.

Rust- en verzorgingstehuis

Eén van de meest voorkomende activiteiten is het bezoeken van personen in een woon- en zorgcentrum. De oude mensen, maar ook de verzorgers, worden zo even uit hun dagelijkse routine gehaald om in contact te komen met de hond.

Tijdens zo’n sessie kan:

  • de hond worden geaaid
  • de hond bij op bed gaan liggen voor comfort en stimulans
  • er activiteiten met de hond gedaan worden waarbij bvb dementerenden aan het werk gezet worden om bepaalde onderdelen te herhalen of na te denken over bepaalde woorden, kleuren,…
  • er samen gewandeld worden met de hond (in de mate van het mogelijke natuurlijk)
  • een activiteit uitgezocht worden die heel goed bij de bewoner past en waarbij de bewoner zowel mentaal als fysiek wat mee uitgedaagd kan worden

Kortom, er is veel mogelijk. Vaak ondervinden we dat tijdens een bezoekje met één van de honden de bewoners echt opfleuren. De glimlach op een gezicht spreekt in zo’n geval boekdelen.

Er kan dus aan een specifiek doel gewerkt worden, maar dit dient op voorhand kenbaar te worden gemaakt. Er wordt wel gevraagd dat er steeds iemand van de verzorgers of activiteiten begeleider bij is en dat er wordt medegedeeld of er bepaalde bewoners bepaalde behoeften hebben. Op die manier kunnen we er een persoonlijke privé- of groepssessie van maken.

Bezoekhond op de werkvloer

Wil jij je werknemers even een moment pauze geven of hen het genot laten voelen van de warmte en liefde die een hond kan geven? Ook dan kan je bij ons terecht. We komen bij je langs, nadat er voldoende afspraken gemaakt zijn, en laten de honden in interactie gaan met de mensen die dit willen. Dit kan zijn door gewoon even gezellig samen te knuffelen of wat trucjes te doen of misschien zelfs samen een korte wandeling doen. Er is veel mogelijk.

De voordelen hiervan zijn dat de werknemers nieuwe energie krijgen, even hun focus kunnen verleggen en op adem kunnen komen om daarna met goede moed terug te beginnen. Zeker in deze tijden is dit geen overbodige luxe!

Kinderfeestjes of activiteit met je eigen kind

Of misschien heb jij wel een kind dat binnenkort verjaart en dolgraag eens met een hond wat zou willen doen. Of heb je een kind dat een verjaardagsfeestje geeft waarbij jullie graag een activiteit met een hond eens willen doen. Dat is prima mogelijk! Afhankelijk van de leeftijdsgroep kunnen er verschillende opdrachten en activiteiten worden bedacht en gemaakt die we kunnen afstemmen op jullie kind.

Activiteiten kunnen zijn:

  • een hond beter leren begrijpen
  • samen een parcours maken en deze afleggen
  • de hond trucjes aanleren en laten uitvoeren
  • de hond aaien
  • de hond kammen

Kortom, er wordt heerlijk wat met de hond(en) gedaan zonder dat je zelf een hond hoeft te hebben. Leuk toch?

Interesse?

Lijkt dit jou wel iets? Of heb jij misschien zelf een idee voor een activiteit die hier nog niet tussen staat, maar waar je graag mee aan de slag wil gaan? Laat het me dan gerust weten! Je kan ons altijd contacteren via onze contactpagina.