Hersenwerk

Hersenwerk

Het is van uiterst belang dat je als baasje zo goed mogelijk aan je hond zijn behoeftes voldoet. Dit wil zeggen dat je hem op tijd en stond aandacht geeft, dat je eventueel met hem traint (dit is ook een vorm van aandacht geven en bouwt ondertussen zelfs de band tussen jullie op), dat je hem uitlaat en met hem gaat wandelen, maar ook dat je tegemoetkomt aan zijn kauwnoden.

Kauwen

Je hoort vaak dat honden op tafelpoten of in zetels beginnen te bijten. Dit kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Eén daarvan is verlatingsangst. Een andere is pure verveling. Nog één is dat de hond iets mist in zijn voeding. Indien het de eerste of de derde is (let op: échte verlatingsangst houdt ook in behoeftes niet kunnen ophouden en werkelijk alles vernielen), dan zal je niet veel kunnen doen met kauwspeeltjes, kauwbotten, bullenpezen, snackballen,… Maar een hond heeft een natuurlijke behoefte om te kauwen op dingen. Een hond die bijvoorbeeld heerlijk op iets lekkers lang kan kauwen, houdt zich mentaal ook bezig, dit terwijl hij rustig is.

Let wel op: als je een snack geeft waar ze langer over doen om het op te eten, zorg dan dat je op voorhand weet dat je hond deze dingen zonder problemen op kan eten en geen lange stukken zonder kauwen doorslikt. Anders zou ik het geven van deze botten/pezen/… beperken tot de momenten dat jij aanwezig bent.

Hersenwerk

En dan is er natuurlijk ook nog hersenwerk. Buiten de fysieke uitdaging is het van belang dat je je hond ook mentaal uitdaagt. Dit kan op verschillende manieren. Ik geef hier enkele voorbeelden:

 • de snuffelmat: Verstop snoepjes in een snuffelmat (best om te starten op tafel), leg deze op de grond en laat je hond, in stilte, zoeken. Je zegt maar één commando, helemaal in het begin. Lukt het goed? Laat je hond dan wachten terwijl je de snuffelmat op de grond vult met snoepjes. Verstop de snoepjes diep genoeg.

 • een hersenspelletje (kant-en-klaar): Je hebt in een dierenwinkel vaak verschillend spelletjes liggen waarbij een hond onder een schuifsysteem of torentjes of… snoepjes moet zoeken. Een voorbeeld hiervan is de Kong Wobbler, te vinden in onze webshop.
 • maak zelf hersenspelletjes:
  • Zet plastic bordjes op elkaar en verstop er snoepjes tussen
  • Doe snoepjes in een eierdoos en doe deze dicht
  • Leg willekeurig een aantal kegels op de grond en verstop er snoepjes onder
  • Verstop gewoon snoepjes in het (lange) gras
  • Doe plastic bekertjes in een bak en doe snoepjes in en naast de bekers
  • Neem een handdoek en rol deze op. Terwijl je deze oprolt, steek je hier en daar een snoepje

Wil je nog meer ideeën? Doe dan gerust eens mee aan een les hersenwerk!