Dog Assisted Interventions

Dog Assisted Interventions

Dog Assisted Interventions, of afgekort DAI. Wat is dat nu weer voor een beest? DAI zijn eigenlijk alle vormen van therapie, coaching, counseling, leerprogramma’s,… die je kan doen met behulp van honden.

Let wel, DAI is geen service-hond of een ADL (Animal Assisted Daily Live)- hond. Dat soort honden wordt ingezet bij personen met een fysieke problematiek om hen dagdagelijks te helpen en continu bij te staan. Dat is bij DAI niet het geval.

Ons team

Het team dat bij jullie op bezoek kan komen of waar jullie mee in contact zullen komen bestaat uit Berner Sennenhonden Laika en Tysha en hun begeleider Tine.

Laika is een heerlijke, vrouwelijke Berner Sennenhond die vreselijk houdt van knuffels en aandacht. Als ze wil, dan zou ze een hele dag samen met je knuffelen.

Tysha is veel actiever en houdt er van om uitgedaagd te worden. Trucjes doen en samen lopen en rennen is het leukste dat je met haar kan doen.

Wil je meer over hen weten? Ga dan een kijkje nemen op hun eigen pagina!

Vormen van DAI

Er zijn verschillende vormen van DAI en we bieden ze vanaf nu allemaal aan!

Dog Assisted Activities (DAA)

Bij DAA zullen we, Laika en ik, ons inzetten bij verschillende soorten activiteiten in bijvoorbeeld rust- en verzorgingstehuizen om de kwaliteit van het leven van de bewoners te verbeteren en hen een glimlach op het gezicht te bezorgen. Laika laat zich graag knuffelen of overhalen om een pootje te geven, haar kopje ergens op te leggen of om samen zoekspelletjes te doen

Dog Assisted Coaching (DAC)

Bij DAC komen we naar jou toe of kom jij naar ons toe met een gerichte vraag of wens. Dit kan vanalles zijn:

 • Je wil:
  • je hond beter leren kennen en lezen
  • een betere relatie met je hond en leuke dingen doen
  • meer zelfvertrouwen krijgen
 • Je hebt een uitvallende hond en hebt daar hulp bij nodig
 • Je vindt honden toch wel spannend en wil daar graag verandering in brengen

Dog Assisted Education (DAE)

Bij DAE kan je ons inhuren om naar jullie school, bibliotheek, opvangcentrum,… toe te komen om daar een uitleg te geven over:

 • Wat is DAI?
 • Hoe ga je op een goede manier om met honden?
 • Alles wat je wil weten over lichaamstaal van de hond
 • Probleemgedrag bij honden

Maar ook zijn we beschikbaar:

 • Als voorleeshond
 • Om in je klas/groep leuke activiteiten te komen doen

Dog Assisted Therapy (DAT)

Bij deze vorm van DAI wordt er altijd met een BIG-geregistreerde therapeut samengewerkt en zal de hond enkel ter ondersteuning worden ingezet. Bij deze vorm ligt de focus van de persoon dan meer op de hond en niet meer enkel of alleen op het probleem of het doel. Zoals Mandy van Laar van Dokter Snuffel het zo mooi verwoordde op haar website: “De therapie wordt een beleving, waarbij de motivatie om bepaalde handelingen en opdrachten te doen wordt vergroot. Dog Assisted Therapy is eigenlijk gewoon een feestje!

Meer over ons en onze werkwijze

Laika en ik zijn al enkele jaren bezig met het beoefenen van DAI en hebben in 2020 een erkende opleiding gevolgd van DAI bij Mandy van Laar van Dokter Snuffel. Tijdens deze opleiding hebben we onze skills verder aangeschroefd en onze kennis, maar ook onze doelgroep vergroot. Daarnaast zijn zowel Laika als ikzelf op verschillende momenten getest op geschiktheid en daarbij geslaagd. Ook Tysha is er vanaf haar puppytijd mee ingestroomd en is geschikt bevonden.

Tijdens onze sessies proberen we de mensen steeds zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. Dit gebeurt vaak samen met Laika of Tysha, maar gebeurt ook op niveau en op maat van de cliënt. We kijken daarbij zoveel mogelijk naar het eigen tempo en de eigen mogelijkheden van de cliënt. We trachten hen in contact te brengen met zichzelf, met hun hond of met Laika of Tysha en zo het beste uit de relatie te halen.

Bovendien zullen we steeds trachten om de veiligheid zoveel mogelijk in pacht te houden, dit zowel voor de cliënt als Laika als Tysha als onszelf. Ook een goede hygiëne staat hierbij hoog op het lijstje.

Interesse?

Heb je interesse in één van de vele mogelijkheden? Laat het ons dan zeker weten.

Recensie

“we zochten professionele hulp voor mijn dochter (5jaar) met honden angst. Emma was bang van honden (groot of klein), vooral gefocust op hun tanden en hun enthousiasme. totale paniek als er maar een hond voorbij kwam lopen.
Tine begeleide Emma in haar angst, zo leerde we over hun gedrag en hondentaal. ze deden spelletjes en oefeningen samen met de hond. thuis geoefend, boeken gelezen en geknutsd over honden. dankzij Therapy4Dogs enkele maanden later een bijzonder resultaat. Emma is over haar hondenanst heen.
Ze aait, knuffelt en praat tegen haar nieuw vriendje. het is bijzonder om te zien hoe dit gegroeid en geëvalueerd is.”
Emma en Curly, nu twee dikke vriendjes <3