Dog Assisted Interventions

Dog Assisted Interventions

DAI-watte? In Nederland begint het begrip “DAI” steeds meer bekendheid te krijgen, maar ik merk dat in België er toch nog veel vragen zijn over dit onderwerp. Daarom licht ik het hier graag even voor jullie toe.

Wist je dat DAI eigenlijk vergeleken kan worden met een coachhond, schoolhond, therapiehond, bezoekhond aan rust- en verzorgingstehuis,…? Eigenlijk dus alles dat jij met je hond doet om anderen te helpen. Zeker in België merken we dat het begrip “therapiehond” nog erg vaak wordt gebruikt voor eigenlijk allerlei verschillende soorten taken van de hond of manieren waarop de hond wordt ingezet. Daarom dat we daar wat duidelijkheid over willen brengen. Want DAI is zoveel meer dan een therapiehond.

DAI staat dus voor “Dog Assisted Interventions”. In het Nederlands wil dit zeggen: “Hond Ondersteunende Interventies”. Een lange benaming, maar eigenlijk kan je wat het wil zeggen mooi samenvatten in: alles dat jij samen met je hond voor mensen doet. Iedere soort interventie: of dat nu is om de kwaliteit van leven te verbeteren in rusthuizen of om iemand van zijn angst voor honden af te helpen of om iemand meer zelfvertrouwen te geven of om iemand te helpen aansporen om (beter) te eten of om je hond in te zetten in jouw praktijk van ergotherapie of logopedie of misschien heb je wel een hond die je mee wil nemen naar school. Al deze interventies zijn dus onderdeel van DAI. Het is dus een veel breder begrip dan “therapiehond”. De hond is dus een hulpmiddel naar een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld hoe men bij muziektherapie muziek gebruikt.

DAI bestaat uit vier verschillende takken: Educatie (Dog Assisted Education (DAE)), activiteiten (Dog Assisted Activities (DAA)), coaching (Dog Assisted Coaching (DAC)) en therapie (Dog Assisted Therapy (DAT)).

DAI is dus niet een blindegeleidehond of een hond die een persoon die aan de rolstoel gekluisterd is helpt. Dat soort honden vallen onder de benaming “ADL-hond”. ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Zo’n hond kan bijvoorbeeld helpen met deuren opendoen, een liftknop bedienen, de was uit de wasmachine halen, op een persoon gaan zitten, alarm slaan of water brengen,…

Verder heb je ook nog de signaleringshonden, bijvoorbeeld een epilepsie-hulphond. Dat soort honden is er op getraind om bepaalde handelingen uit te voeren als zijn baas een aanval krijgt of dit op voorhand aan te geven dat er een aanval op komst is, zodat de baas zich naar een veilige omgeving kan begeven.

DAI is dus geen hulphond, maar een hond die jij als begeleider inzet om anderen te helpen, op allerlei verschillende manieren, als hulpmiddel dus om een bepaald doel te bereiken. En het allermooiste van je hond inzetten om andere mensen te helpen is dat je hond niet oordeelt, veroordeelt of op je fouten zal wijzen en je daar een slecht gevoel over zal geven. Nee, een hond is puur en zal reageren op de situatie en de lichaamstaal die hij op dat moment ziet. En dat zorgt er voor dat op veel vlakken het werken met een hond echt een meerwaarde kan zijn.

Ons team

Het team dat bij jullie op bezoek kan komen of waar jullie mee in contact zullen komen bestaat uit Berner Sennenhonden Laika en Tysha en hun begeleider Tine.

Laika is een heerlijke, vrouwelijke Berner Sennenhond die vreselijk houdt van knuffels en aandacht. Als ze wil, dan zou ze een hele dag samen met je knuffelen. Zij wordt nog maar af en toe ingezet, aangezien ze eigenlijk op pensioen is.

Tysha is veel actiever en houdt er van om uitgedaagd te worden. Trucjes doen en samen lopen en rennen is het leukste dat je met haar kan doen.

Wil je meer over hen weten? Ga dan een kijkje nemen op hun eigen pagina!

Vormen van DAI

Er zijn dus verschillende vormen van DAI, zoals ik hierboven ook heb gezet, en we bieden ze allemaal aan!

Dog Assisted Activities (DAA)

Bij DAA zullen we, Laika en/of Tysha en ik, ons inzetten bij verschillende soorten activiteiten in bijvoorbeeld rust- en verzorgingstehuizen om de kwaliteit van het leven van de bewoners te verbeteren en hen een glimlach op het gezicht te bezorgen. Laika of Tysha laten zich graag knuffelen of overhalen om een pootje te geven, hun kopje ergens op te leggen of om samen zoekspelletjes te doen

Dog Assisted Coaching (DAC)

Bij DAC komen we naar jou toe of kom jij naar ons toe met een gerichte vraag of wens. Dit kan vanalles zijn:

  • Je wil:
    • je hond beter leren kennen en lezen
    • een betere relatie met je hond en leuke dingen doen
    • meer zelfvertrouwen krijgen
  • Je hebt een uitvallende hond en hebt daar hulp bij nodig
  • Je vindt honden toch wel spannend en wil daar graag verandering in brengen

Dog Assisted Education (DAE)

Bij DAE kan je ons inhuren om naar jullie school, bibliotheek, opvangcentrum,… toe te komen om daar een uitleg te geven over:

  • Wat is DAI?
  • Hoe ga je op een goede manier om met honden?
  • Alles wat je wil weten over lichaamstaal van de hond
  • Probleemgedrag bij honden

Maar ook zijn we beschikbaar:

  • Als voorleeshond
  • Om in je klas/groep leuke activiteiten te komen doen

Dog Assisted Therapy (DAT)

Bij deze vorm van DAI wordt er altijd met een BIG-geregistreerde therapeut samengewerkt en zal de hond enkel ter ondersteuning worden ingezet. Bij deze vorm ligt de focus van de persoon dan meer op de hond en niet meer enkel of alleen op het probleem of het doel. Zoals Mandy van Laar van Dokter Snuffel het zo mooi verwoordde op haar website: “De therapie wordt een beleving, waarbij de motivatie om bepaalde handelingen en opdrachten te doen wordt vergroot. Dog Assisted Therapy is eigenlijk gewoon een feestje!

Opleiding DAI level 1

Vanaf maart 2022 kan je bij ons de opleiding van DAI level 1 (en 2) volgen! Wat super gaaf!! Ben jij door dit alles getriggerd geraakt en wil jij misschien met jouw eigen hond ook wel aan de slag? Lees dan zeker verder!

Meer over ons en onze werkwijze

Laika, Tysha en ik zijn al enkele jaren bezig met het beoefenen van DAI en hebben in 2020 een erkende opleiding gevolgd van DAI bij Mandy van Laar van Dokter Snuffel / DAI Academy. Tijdens deze opleiding hebben we onze skills verder aangeschroefd samen met onze kennis, maar ook onze doelgroep vergroot. Daarnaast zijn zowel Laika als ikzelf op verschillende momenten getest op geschiktheid en daarbij geslaagd. Ook Tysha is er vanaf haar puppytijd mee ingestroomd en is geschikt bevonden.

Tijdens onze sessies proberen we de mensen steeds zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. Dit gebeurt vaak samen met Laika of Tysha, maar gebeurt ook op niveau en op maat van de cliënt. We kijken daarbij zoveel mogelijk naar het eigen tempo en de eigen mogelijkheden van de cliënt. We trachten hen in contact te brengen met zichzelf, met hun hond of met Laika of Tysha en zo het beste uit de relatie te halen.

Bovendien zullen we steeds trachten om de veiligheid zoveel mogelijk in pacht te houden, dit zowel voor de cliënt als Laika als Tysha als onszelf. Ook een goede hygiëne staat hierbij hoog op het lijstje.

Interesse?

Heb je interesse in één van de vele mogelijkheden? Laat het ons dan zeker weten.

Recensie

“we zochten professionele hulp voor mijn dochter (5jaar) met honden angst. Emma was bang van honden (groot of klein), vooral gefocust op hun tanden en hun enthousiasme. totale paniek als er maar een hond voorbij kwam lopen.
Tine begeleide Emma in haar angst, zo leerde we over hun gedrag en hondentaal. ze deden spelletjes en oefeningen samen met de hond. thuis geoefend, boeken gelezen en geknutsd over honden. dankzij Therapy4Dogs enkele maanden later een bijzonder resultaat. Emma is over haar hondenanst heen.
Ze aait, knuffelt en praat tegen haar nieuw vriendje. het is bijzonder om te zien hoe dit gegroeid en geëvalueerd is.”
Emma en Curly, nu twee dikke vriendjes <3