Educatieve doeleinden

Honden kunnen ons veel leren, als we maar goed naar hen luisteren en weten hoe we met hen moeten omgaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk of simpel. Zeker voor jonge kinderen is dit soms nog wat moeilijk. Of wat dacht je van je eigen hond dingen aanleren met behulp van andere honden. Ook dat is mogelijk.

Educatie op school

Samen met één van de honden kunnen wij bij jullie op school komen voor een informatief en ook wel wat praktijkgericht moment met de kinderen en/of leerkrachten. Tijdens zo’n moment:

  • leren de kinderen meer over wat honden nu net zijn
  • leren de kinderen meer over de lichaamstaal van honden
  • leren de kinderen hoe ze honden wel of niet moeten benaderen
  • gaan de kinderen met die informatie zelf ook aan de slag
  • wordt er eventueel samen een parcours gemaakt of oefeningen verzonnen die de kinderen mogen helpen uitvoeren (alleen of in groep)

Er is hier dus veel bij mogelijk. Het doel van het bezoek is voornamelijk educatief, dus er wordt veel informatie gegeven waar de kinderen mee aan de slag kunnen gaan. Wat de informatie is en hoe deze wordt gebracht verschilt per leeftijdsgroep én doelgroep. Hierdoor is er sprake van een meer doelgerichte aanpak die echt meer op het niveau van de kinderen (of doelgroep) werkt.

Voorleeshond

Wat, een hond die kan lezen en voorleest? Wel nee! Met voorleeshond bedoelen we dat de hond bij het kind gaat zitten om deze te ondersteunen tijdens het voorlezen. Het kind krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en heeft iemand waaraan hij of zij zijn verhaaltje kan voorlezen. De hond luistert namelijk aandachtig en zal nooit kritiek geven op hoe het kind het doet. Dit zorgt voor veel kinderen ook weer voor een bepaalde rust.

Spel tussen honden en hondengedrag in het algemeen

De honden worden niet enkel ingezet bij mensen, maar ook wel eens bij andere honden. Wil jij bijvoorbeeld meer weten over het gedrag van je eigen hond naar andere honden toe? Of wanneer jij er wel of niet moet tussenkomen als je hond in contact komt of gaat spelen met een andere hond? Misschien heb je wel een pup en wil je een zo goed mogelijk socialisatie met andere honden waarbij er een evenwicht is tussen spel, rust en respect voor elkaar.

Ook dat bieden we aan! Onze honden begeleiden ons daarin en kunnen ons vaak ook veel vertellen over hoe de situatie aanvoelt of welk gedrag nu eigenlijk wel of niet geapprecieerd wordt door de andere hond. We begeleiden jullie hier in, nemen jullie mee in de wondere wereld van lichaamstaal en vertellen jullie hoe en of je best kan ingrijpen in bepaalde situaties.

Let op, dit is niet voor honden die agressief reageren naar andere honden aan de leiband. Daarvoor bieden we andere lesjes aan (ook met onze honden, op ruime afstand).

Interesse?

Lijkt dit jou wel iets? Wil jij graag met je school een project opstellen en hier mee aan de slag gaan? Of misschien in jouw bibliotheek eens een hond verwelkomen. Misschien heb je wel een hond die je graag beter wil leren kennen in zijn gedrag naar andere honden toe. Laat het me dan gerust weten! Je kan ons altijd contacteren via onze contactpagina.