Themalessen in verband met DAI

Vanaf september 2023 gaan we aan de slag met enkele leuke themalessen rond Dog Assisted Interventions!

Heb jij de basis opleiding van DAI gevolgd, maar weet je nog niet goed waar je op moet letten? Of weet je niet welke materialen je allemaal kan gebruiken? Wil je je hond nog meer vaardigheden aanleren die je tijdens een interventie kan gebruiken? Of wil je net kijken wat jouw hond allemaal al zou kunnen om te zien of een basis opleiding van Dog Assisted Interventions iets voor jullie is? Dan hebben wij wat leuks voor jullie in de aanbieding!

In juni 2023 zijn we naar Polen gegaan voor een Internationaal AAI kamp waarbij we wel 50u hondentraining en workshops hebben gehad om onze kennis te verbreden en extra vaardigheden op te doen. Wat was dat ontzettend leuk!! Die kennis willen we nu erg graag met jullie gaan delen zodat jullie nog meer de puntjes op de i kunnen gaan zetten en mensen nog beter kunnen begeleiden in hun werk met hun hond.

Vanaf september 2023 starten we daarom met enkele leuke themalessen die jou kunnen helpen bij het uitvoeren van interventies of je kunnen helpen bij het ontdekken wat jouw hond al kent of kan en waar jullie nog verder op kunnen werken.

Een kleine greep uit onze themalessen en wat ze inhouden:

Manieren van contact / kennis maken

Tijdens deze themales ga je aan de slag met diverse oefeningen die je aan je hond kan aanleren om met iemand kennis te maken. Denk hierbij aan een pootje geven, zijn neus tegen de hand drukken (kort of lang), hoofd op de schoot leggen, buigen,… Maar ook opties voor als de persoon in kwestie bang is van honden!

Wat te doen met prikkels?

Loopt je hond altijd naar alles en iedereen zomaar toe? Wilt hij overal knuffels halen? Of gaat hij net zijn neus wat meer achterna? Reageert hij op prikkels en weet je niet goed hoe je daar mee aan de slag moet gaan om hem meer contact met jou en je cliënt te laten hebben? Dan is dit een goede themales voor jullie.

Nuttige spelletjes voor DAI

Er zijn honderden leuke dingen die je met je hond kan doen en je hond kan aanleren zodat je die tijdens een interventie kan gebruiken. Bij deze themales gaan we kijken naar diverse soorten materialen en wat je daar mee kan doen en bereiken. Wat dacht je van je hond leren om een mandje vast te houden waar je dan spulletjes of een cadeautje in kan doen voor je cliënten? Of de hond laten neusgolf spelen? Of misschien zelfs bowlen! We proberen diverse dingen uit.

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing is natuurlijk erg belangrijk voor jou en je hond. Je hond naar zijn plaats kunnen sturen van op een afstandje, waar hij dan ook blijft tot je hem vrij geeft vind ik zelf een heel nuttige oefening voor in het werk van DAI. Maar ook zelfbeheersing rondom voer is een goede om mee aan de slag te gaan! Tijdens deze themales(jes) leer je het allemaal, stap voor stap.

Hoe leert je hond?

Onze honden kunnen op diverse manieren leren. Denk aan habitueren, socialiseren, klassieke en operante conditionering, sociaal leren, shapen,… Tijdens deze themales starten we met een stukje theorie en gaan dan in de praktijk aan de slag. Hoe leert jouw hond het beste en waar kan je als handler zelf nog meer op gaan letten?

Leer zelf pijn te herkennen

Pijn is iets dat vaker voorkomt dan we denken, bij onze honden. Ik zie in de praktijk veel honden die onderliggend een fysiek ongemak hebben, maar dit niet overduidelijk laten zien. Fysiek ongemak kan er voor zorgen dat je hond sneller is afgeleid, zich niet meer goed laat aaien, bepaalde oefeningen niet meer wil doen,… Tijdens deze themales – die bestaat uit een online theorie gedeelte en een op locatie praktijkgedeelte – krijg je meer informatie over waar je allemaal op kan letten, wat pijn nu eigenlijk is, waar je – buiten bij de dierenarts – terecht zou kunnen en hoe je je eigen hond kan testen.

Contact driehoek

Bij DAI is het belangrijk dat je in contact blijft met je hond én je cliënt. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk? En wat doe je als jouw hond of je cliënt nee zegt?

Start en einde sessie

Wat doe je als je binnen komt in een ruimte? Hoe start je jouw sessie goed op? Kan je hond op de plaats gestuurd worden en daar blijven? Waar plaats je alles in de ruimte? Hoe houd je zelf een goed overzicht over de situatie? Hoe sluit je een sessie af?

Belevingscircuit

Als je DAI uitoefent met je hond, dan kan je diverse ondergronden en situaties tegenkomen. Denk aan een wiebelige ondergrond of eentje waar de vloer echt erg glad van is. Maar denk ook aan een rolstoel, iemand die gek wandelt, een rollator, mensen die om zich heen slaan of net heel hard gaan gillen. Daar moet je hond wel aan wennen natuurlijk zodat hij geen stress heeft als hij deze zaken tegenkomt.

Dogdance trucjes

Dogdance is heel erg leuk en wordt steeds meer bekender. Maar wist je ook dat je dogdancetrucjes ook kan inzetten met je cliënten? Dat je die zelf kan voordoen of die net kan laten uitvoeren door je cliënten? We leren je diverse oefeningen én vertellen je hierbij wat voor nut ze zouden kunnen zijn tijdens een interventie. Denk bijvoorbeeld aan de hond leren achteruit te stappen. Het doel daarvan is dat een cliënt die het wat eng vindt misschien de hond kan vragen om achteruit te stappen. Ideaal, toch?

R.I.E.C.H.

R.I.E.C.H. is een leuke coachingstool die je dieper laat kijken naar de relatie met je hond. We starten met een stukje online zodat je de theorie begrijpt en gaan dan aan de slag met de praktijk. Hoe groot is de persoonlijke ruimte van jouw hond? En hoe groot is de jouwe? Is die groter of kleiner als jullie samen zijn? Wie zijn jullie en hoe erkennen jullie elkaar? Communiceren jullie goed of gebruiken jullie een andere taal? Je leert veel over jezelf én je hond!

Karakter – ken je eigen hond

Hoe goed ken jij je eigen hond? Weet jij wat hij graag heeft en wat niet? Kan jij je hond goed lezen? Tijdens deze themales komen er diverse handelingen naar voren die tijdens een interventie ook zouden kunnen gebeuren. Hoe reageert je hond op stress en kan hij zich nadien terug ontspannen?
Let op, dit is géén officiële karaktertest! Wil je echt weten of jouw hond echt geschikt is voor het werk van DAI? Doe dan een PADA test. Meer informatie, zie hier.

Ben je getriggerd door al deze leuke dingen? Super! Houd dan zeker onze agenda in de gaten of stuur ons een e-mail met je interesse. Deze leuke themalessen kunnen ook op locatie gegeven worden.