Hond Ondersteunende Therapie

Wist je dat honden ook kunnen helpen bij bepaalde therapieën? Bij deze vorm van DAI, namelijk Dog Assisted Therapy of DAT (Hond ondersteunende therapie), is het doel om een georiënteerde, geplande en gestructureerde therapeutische interventie te hebben, geleid door een erkende therapeut (bijvoorbeeld: arts, verzorger, psycholoog, kinesist, logopedist,…). De interventie wordt steeds goed gedocumenteerd en bijgehouden. DAT focust op het vergroten van de fysieke, cognitieve, gedragsmatige en/of sociaal-emotionele functioneren van een bepaalde menselijke cliënt.

Honden kunnen namelijk een ontzettend mooie motivator zijn om bepaalde handelingen toch te gaan doen of vol te houden of op te starten. Het internet staat vol met verhalen en filmpjes waarin honden kinderen én volwassenen aanzetten om zich meer open te stellen, om bepaalde opdrachten te maken,…

Denk maar aan hoe een kind misschien het nut niet inziet van leren knippen of praten of zichzelf wat meer open stellen. Een hond kan hierbij een band creëren met het kind en samen met de therapeut kunnen dan wegen gezocht worden om het kind de nodige motivatie te geven om toch tot een bepaald doel te komen. Of wat met mensen of kinderen die niet gemakkelijk sociale contacten leggen? Een hond die er lief en schattig uit ziet is vaak een gespreksstarter.

Kortom, honden kunnen écht het verschil maken!

Zit jij (of je kind, man, vrouw, ouder, vriend,…) met een bepaald probleem en ga jij of die persoon(/personen) daarvoor naar een therapeut, maar denk je dat een hond misschien wel eens het verschil zou kunnen maken? Contacteer ons dan gerust! We gaan samen kijken naar mogelijkheden waarbij er in gesprek wordt gegaan met de therapeut.

Ben jij zelf een therapeut en denk je dat honden jou wel zouden kunnen helpen, maar heb je zelf geen hond die daarvoor geschikt is of wil je het gewoon eens bij een bepaalde cliënt uitproberen? Ook dan mag je ons gerust contacteren. We praten er graag een keertje over met je!

Stuur ons gerust een bericht via onze contactpagina en dan komen we er zo snel mogelijk op terug.