Angst voor honden – begeleiding met eigen hond

Heb je zelf een hond, maar ben je daar zelf bang van? Of is je kind, broer, zus, familielid, vriend,… er bang van en wil je daar graag wat aan doen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Samen met jou gaan we kijken naar wat de persoon met de angst voor honden net zo bang maakt van het dier. Hoe is dat ontstaan of welke elementen van de hond zijn zo spannend? Wat kunnen we er aan doen om die spanning en die angst wat te gaan verminderen zodat er een mooie balans en relatie ontstaat?

Hoe gaan we dan te werk?

We starten altijd met een eerste sessie waarin ik kennis maak met jullie en jullie me meer vertellen over jezelf én de hond. Tijdens de sessie stel ik dan ook af en toe wat vragen aan jullie of misschien zelfs aan de hond ook. Als hondengedragstherapeut ben ik namelijk niet alleen bezig met jullie, maar ook met het gedrag van de hond en hoe we daar misschien ook nog wat aan kunnen doen zodat het voor iedereen veel aangenamer en fijner wordt om in elkaars buurt te zijn.

In de sessies nadien gaan we echt aan de slag. Er is geen algemeen plan dat wordt gevolgd, alles wordt echt op maat gemaakt en gedaan voor jullie als duo of als team. We starten met eenvoudige oefeningen waaronder:

  • uitleg over de lichaamstaal van de hond
  • wat laat jouw hond allemaal zien en wat zou die daar mee willen zeggen?
  • kan jouw hond snuffelen? Hoe doet die dat dan?
  • welke commando’s kent jouw hond al?
  • hoe dicht durf jij bij de hond te gaan staan?

Iedere sessie gaan we een stapje verder en bouwen we verder op de voorgaande sessie. Het vertrouwen wordt langzaam opgebouwd zodat de persoon met angst voor honden steeds meer zelfvertrouwen krijgt in zijn eigen kennen en kunnen en de hond veel beter leert kennen.

Het aantal sessies dat nodig is, varieert van persoon/team tot persoon/team. Misschien moeten we meer de focus leggen op de hond en die wat meer regeltjes of duidelijkheid geven, samen met de persoon met de angst of misschien is het echt meer de persoon waar al onze aandacht heen zal gaan. Er wordt heel individueel en persoonlijk gekeken dus!

Denk jij dat dit iets is voor jou, je kind, je moeder/vader, familielid, vriend(in), buur,…? Contacteer ons dan gerust en samen gaan we kijken naar de mogelijkheden. Voor deze mogelijkheid heb je zélf een hond nodig. Heb je geen hond, maar is er iemand wel bang van honden en wil je daar op trainen? Dan hebben we nog een andere mogelijkheid waarbij we gebruik maken van onze eigen honden om het probleem aan te pakken.

Je kan me contacteren via de contactpagina voor meer informatie.

We zochten professionele hulp voor mijn dochter (5jaar) met honden angst. Emma was bang van honden (groot of klein), vooral gefocust op hun tanden en hun enthousiasme. totale paniek als er maar een hond voorbij kwam lopen. Tine begeleide Emma in haar angst, zo leerde we over hun gedrag en hondentaal. ze deden spelletjes en oefeningen samen met de hond. thuis geoefend, boeken gelezen en geknutsd over honden. dankzij Therapy4Dogs enkele maanden later een bijzonder resultaat. Emma is over haar hondenanst heen.Ze aait, knuffelt en praat tegen haar nieuw vriendje. het is bijzonder om te zien hoe dit gegroeid en geëvalueerd is.

L. van Beek – maart 2021