R.I.E.C.H.

R.I.E.C.H.

Sinds 8 augustus 2020 mag ik me met veel trots R.I.E.C.H.-instructeur noemen. Deze opleiding heb ik bij Mandy van Laar van Dokter Snuffel gevolgd en met succes kunnen afronden, waarna me gevraagd werd om de opleiding tot instructeur/coach R.I.E.C.H. over te nemen en toekomstige coaches het nut van R.I.E.C.H. te laten zien.

Wat is R.I.E.C.H.?

R.I.E.C.H. is een mooie, fijne, maar ook zeker intensieve manier van het begeleiden en coachen van personen (en hun hond(en)) met een persoonlijk traject. Dit kan zijn bij hondentraining, maar evengoed bij hulp bij angst voor honden, bij faalangst,… . Maar niet alleen daarbij is het fijn om deze methode toe te passen. Eigenlijk kan je in iedere situatie wel met behulp van R.I.E.C.H. te werk gaan. Je leert er niet alleen je hond door kennen en begrijpen, maar ook jezelf. Het geeft je inzichten in jezelf, je hond en in jullie relatie zodat jullie nog beter op elkaar zullen kunnen inspelen. Heel nuttig ook indien je met je hond werkt of sporten met hem doet!

Bij een coachingssessie met R.I.E.C.H. worden er vijf verschillende onderdelen behandeld: Ruimte, Ik/jezelf zijn, Erkenning, Communicatie en Hiërarchie.

 • Ruimte: Tijdens dit onderdeel gaan we aan de slag met je persoonlijke ruimte, de ruimte van je hond en hoe je die (on)bewust (kan) inzetten in bepaalde situaties. Hoe staan jullie ten opzichte van elkaar en wat kan je daar mee?
 • Ik/jezelf zijn: In het tweede onderdeel kijken we naar wie jullie zijn als individu, maar ook wie jullie samen zijn. Wat gebeurt er als je niet lekker in je vel zit? Wat gebeurt er dan met je zelf? En wat gebeurt er misschien met je hond? Kan jij overal jezelf zijn? Of heb je daar soms moeite mee?
 • Erkenning: Het middelste onderdeel gaat over erkenning van wie je bent, wie je hond is en wat jullie samen kennen/kunnen/doen. Want als je elkaar leert kennen, is het soms moeilijk om alle onderdelen van die persoon te erkennen en daar mee aan de slag te gaan. Ook de kernkwadranten komen aan bod! We gaan kijken naar de kwadranten van jou, maar ook van je hond of gezinsleden en kijken of we die aan elkaar kunnen leggen.
 • Communicatie: We weten allemaal dat communicatie erg belangrijk is. Niet enkel van ons, maar ook de communicatie die onze honden laten zien. We nemen je bij dit onderdeel mee in de wondere wereld van communicatie.
 • Hiërarchie: Als laatste gaan we dan de “hiërarchie” in jullie gezin bekijken. Dat woord heeft samen met het woord “rangorde” een negatieve lading gekregen in onze samenleving. Echter is het wel belangrijk dat we gaan kijken welke taak of taken we onszelf toe beschrijven en welke onze honden (onbedoeld) opnemen. Welke grenzen en regels stel jij en hoe ben je daar dan consequent in?

Wat houdt het in?

Tijdens de sessie (dit kan één sessie zijn, maar kunnen er ook meerdere zijn) gaan we dieper in op de verschillende onderdelen. We bekijken hierbij – in het geval van coachingssessie met hond – de relatie onderling, wat goed gaat, net minder goed gaat, waar er misschien problemen zitten, maar we gaan ook dieper in op de kwaliteiten van elkaar, de manier van leren, wie iedereen net is en waar de grenzen misschien liggen bij die persoon of die hond. Hoe communiceren jullie? Naar elkaar en naar de buitenwereld? Voel je je erkend door de ander? Erken je de ander net wel? Hoe groot is je ruimte? En die van je hond? Hou je hier rekening mee?

De gesprekken brengen vaak heel wat te weeg. Er wordt op een heel andere manier gekeken naar de relatie (en het eventuele probleem). Samen zoeken we een weg doorheen het hele parcours waardoor jullie op het einde elkaar beter zullen begrijpen en de puzzelstukjes op hun plaats zullen vallen.

Voor wie?

R.I.E.C.H. is voor iedereen toegankelijk. Wil je je hond graag beter begrijpen? Of misschien net een bepaald “issue” oplossen? Wil je gewoon graag werken aan je relatie met je hond? Of net een nog beter contact met hem krijgen? Wringt er ergens iets, maar weet je niet wat? Wil je weten hoe je zelf iets in je contact met de hond kan veranderen? Of wil je weten wat je zelf kan doen om ook het gedrag van je hond te zien veranderen (of net jouw blik op zijn gedrag)? Al deze redenen zijn meer dan genoeg om deel te nemen aan een R.I.E.C.H. coachingssessie.

Samen met coach Tine ga je op een natuurlijke en positieve manier er mee aan de slag en werk je het hele traject op je eigen tempo af. Jij bepaalt dus!

Hoe, waar, wanneer?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Je kan een eerste privécoachingssessie boeken via ons contactformulier of door een e-mail te sturen.
  • Samen bespreken we dan een moment en gaan aan de slag.
  • Eventueel kunnen er nog meerdere sessies geboekt worden om het hele traject rustig te doorlopen. Dit wordt persoonlijk afgesproken.
 • Je kan deelnemen aan de online cursus waar je in groep het traject online aflegt.
  • Je krijgt theorie-uitleg, opdrachten, filmpjes,… waar je zelf ook mee aan de slag kan gaan. Deze opdrachten bestaan grotendeels uit nadenkopdrachten. Er zitten ook een aantal opdrachten tussen die je samen met je hond kan doen. De opdracht filmen en doorsturen mag, maar is niet verplicht.
  • De opdrachten per onderdeel die je zelf maakt worden in de groep gezet en daar krijg je feedback op van Tine. De belangrijkste slogan van de online cursus is echter: “niets moet, alles mag”. Je hoeft je dus niet verplicht te voelen om een bepaalde opdracht te maken of deze te delen.
  • Wil je graag een opdracht maken, maar niet in de groep zetten? Dan mag je de opdracht naar mij persoonlijk doorsturen en krijg je privé feedback.
  • We starten op één bepaald moment en iedere drie weken start er een nieuw onderdeel. Per onderdeel zal er steeds één groepsmeet online plaatsvinden om het onderdeel te bespreken en een nieuwe in te zetten.
  • De cursus blijft na het beëindigen nog twee à drie maanden open staan zodat je in alle rust de opdrachten die je nog niet gemaakt zou hebben kan afronden.
  • Interesse? Laat het ons weten.
  • Prijs: €95,- excl BTW voor groepsbegeleiding met betrekking tot alle onderdelen en opdrachten.
 • Je kan deelnemen aan de online cursus waar je individueel het traject online aflegt.
  • Je krijgt theorie-uitleg, opdrachten, filmpjes,… waar je zelf ook mee aan de slag kan gaan. Deze opdrachten bestaan grotendeels uit nadenkopdrachten. Er zitten ook een aantal opdrachten tussen die je samen met je hond kan doen. De opdracht filmen en doorsturen mag, maar is niet verplicht.
  • De opdrachten per onderdeel die je zelf maakt worden in de groep gezet en daar krijg je feedback op van Tine. De belangrijkste slogan van de online cursus is echter: “niets moet, alles mag”. Je hoeft je dus niet verplicht te voelen om een bepaalde opdracht te maken of deze te delen.
  • Wil je graag een opdracht maken, maar niet in de groep zetten? Dan mag je de opdracht naar mij persoonlijk doorsturen en krijg je privé feedback.
  • Je hebt 1 jaar de tijd om de cursus te voltooien.
  • Interesse? Laat het ons weten.
  • Prijs: €195,- excl BTW voor individuele begeleiding met betrekking tot alle onderdelen en opdrachten.
 • Je kan deelnemen aan de online cursus waar je individueel het traject online aflegt én aan een praktijkdag waarbij je zelf leert om R.I.E.C.H. bij anderen te gaan toepassen.
  • Alle voordelen die bij punt twee staan, gelden ook voor dit derde punt
  • Tijdens de praktijkdag gaan we aan de slag met de onderdelen en leer je alles ook op anderen toepassen. Waar let je dan op en hoe kan je de verschillende onderdelen in een gesprek integreren met je cliënt?
  • Dit is dus voor iedereen die zelf coach, instructeur, therapeut,… is en zijn hond inzet voor zijn werk
  • Prijs: €299,- excl BTW voor de online cursus, de praktijkdag én een cursusmap van een 100-tal bladzijden met uitleg over de methode en mogelijkheden om deze met jouw cliënt in te zetten