PADA

PADA (Personality Assassment of Domestic Animals)

PADA staat voor Personality Assessment  of Domestic Animals. Of in het Nederlands: Persoonlijkheidsbeoordeling/karakterstest voor gedomesticeerde dieren.  

PADA is een internationaal initiatief, ontdekt en gemaakt door wetenschappers en mensen die actief zijn in het veld van AAI. Waar veel testen kijken naar gehoorzaamheid en tricks, kijkt deze test naar de persoonlijkheid en het karakter van de hond en zijn mogelijkheden om getraind te worden voor AAI. 

Mandy van Laar en Suzan Vlaming zijn in november 2021 naar Polen geweest, nadat ze online een training hebben gevolgd met online meetings met verschillende landen uit Europa. Daar zijn ze opgeleid tot PADA-evaluators, waarvoor ze in het voorjaar van 2022 voor geslaagd zijn. Dit betekent dat zij de testen in Nederland mogen gaan opstarten en uitvoeren, namens PADA. Ter ondersteuning van hen zijn er vier mensen opgeleid als technician en leader. Ook zij zijn geslaagd voor deze functies en hiervoor gecertificeerd.

In oktober 2023 zal Tine Arets van Therapy4Dogs starten met de opleiding voor evaluator en een eigen team in België gaan opleiden!

Om transparantie en eerlijkheid te geven aan de test voert Mandy van Laar geen testen uit bij honden die deelnemen aan de DAI opleiding via de DAI Academy. Mandy zal op de dagen dat de DAI Academy het PADA team inhuurt om te testen wel telefonisch bereikbaar zijn om op deze manier de cursisten op te vangen. 

Het PADA team Nederland heeft een eigen Facebook pagina en er is een internationale facebook pagina waar u kunt zien hoe andere landen de PADA ervaren. Kijk verder voor meer informatie over PADA ook op de website van icofa-community.com. U kunt op deze website ook het Nederlandstalige PADA INFO- pack downloaden! 

Waarom hebben wij, DAI academy en Therapy4Dogs, voor PADA gekozen?

Samenwerking is heel fijn en dit project is internationaal. Daarnaast zijn we blij met het feit dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden, want de test bestaat uit verschillende onderdelen waar ook onderdelen uit de MAG-test of de test voor hulphonden komen. Het is dus geen compleet nieuwe test. Het is een karaktertest om te kijken of honden geschikt zijn om ondersteuning te bieden bij een interventie, waarbij ze van alle testen een stukje genomen hebben om daar een grondige, goed-onderbouwde, wetenschappelijke test van te maken.

Alle mensen die bij ons bij de opleiding DAI Advanced het ‘examen on the job’ of de proeve van bekwaamheid aanvragen zullen deze test eerst moeten doen zodat wij met volle zekerheid kunnen zeggen dat de honden geschikt zijn voor het werk. Indien de hond slaagt voor de PADA test kunt u een ‘examen on the job’ aanvragen. Indien de hond niet slaagt voor de PADA test, maar we wel zien dat de hond veilig bij uw werk aanwezig zou kunnen zijn omdat de hond bijvoorbeeld gewoon wat extra tijd nodig heeft om mensen te leren kennen, niet goed kan omgaan met nieuwe, vreemde omgevingen of soms wat onzeker is en hierdoor iets langer hersteltijd nodig heeft, kan u nog steeds de proeve van bekwaamheid aanvragen.

Slaagt de hond niet voor de PADA test en zien we bijvoorbeeld dat hij: niet overgaat tot tolereren, agressie laat zien naar mensen of dieren, bang of angstig reageert op mensen, niet herstelt na een stressvolle situatie, stress zich duidelijk opstapelt, hinder ondervindt door fysieke of mentale pijn of onherstelbaar ziek is, dan mag u niet deelnemen aan de opleiding DAI Advanced en dus ook uw hond niet gaan inzetten voor het werk.

Wat is er goed aan de test?

Er is veel controle op de testen. De test wordt namelijk gefilmd zodat u de test kan terugkijken. Dit is niet enkel voor de evaluator handig, maar het filmmateriaal kan ook doorgezonden worden naar de groep van alle evaluatoren van PADA. Zij kunnen er dus ook advies over geven en een bepaalde controle uitvoeren.

Tijdens de test wordt alles gescoord met een programma op een mobiele telefoon/tablet. Alle lichaamshoudingen en signalen worden zo genoteerd, kalmerings- of stress signalen zijn daarbij van groot belang. Er wordt objectief gekeken naar wat er  bij de hond gebeurt en wat deze laat zien. We kijken dus naar het hele plaatje, naar alle eigenschappen.

Misschien voor jullie wel fijn om te weten: slaagt uw hond voor de test, dan komt u op een lijst te staan die in heel Europa te zien is. U heeft dan Europese goedkeuring om de hond in te zetten voor DAI ! Denk er echter aan, dit wil niet zeggen dat als uw hond slaagt hij onmiddellijk ingezet mag worden zonder verdere voorkennis of opleiding, het is een karaktertest. Als u uw hond wil inzetten, dient u een DAI opleiding te volgen en het examen “on the job” van de opleiding “DAI – advanced” positief af te leggen, waarna jullie als echt DAI team aan de slag kunnen.

In de test kijken we echt naar de hond. Geen zorgen echter, de hond wordt niet alleen gelaten! De handler is bijna continu bij de hond, maar kan en mag geen invloed uitoefenen. Voor één onderdeel neemt de technician de hond even over, maar dit duurt niet lang. De handler mag dus niets doen, bijvoorbeeld geen commando’s geven (tenzij hierom door de leader wordt gevraagd), geen speeltje gebruiken, geen voertje geven, … Hij heeft enkel de leiband vast. Toch gaan we niet over de grens van de hond! Zien we dat hij te veel stress heeft of angstig is? Dan gaan we daar op in. U leert ontzettend veel van uw hond en hoe hij op bepaalde dingen reageert. Een aanrader dus voor iedereen die zijn hond inzet voor DAI.

Na de PADA test krijgt u van ons een e-mail met daarin de link naar uw filmpje en de gehele evaluatie. Zo kunt u zelf de test zo vaak als u wil terugkijken met daarnaast de feedback er bij. 

Nieuwe data vindt u terug in de agenda. U kan zich hiervoor inschrijven via de webshop.

FAQ

Is de intake die je hebt gedaan of gaat doen om deel te nemen aan de opleiding van “DAI – basis hetzelfde als de PADA test?

  • Nee, dat is niet hetzelfde. Bij de intakes doen we een paar kleine testjes om te kijken wat de reactie is zodat we kunnen kijken of de hond geschikt is om de opleiding te starten. Dat is niet hetzelfde als de PADA test. De PADA test duurt ongeveer 20 minuten, waar een uitgebreid protocol aan vast zit: er moet aan een bepaalde locatie voldaan worden, het is van belang welk onderdeel wanneer komt,… Daar mag niet van afgeweken worden. Bij de intake spelen we meer in op de situatie van dat moment. Na de PADA test krijg je ook een uitgebreid verslag van het karakter van je hond.

Wordt dit verplicht?

  • Ja, het is verplicht voor iedereen. Testen van honden door een onafhankelijke organisatie die hier speciaal voor geleerd heeft is ook verplicht namens de Branchevereniging Dier en zorg om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. Wel is er een overgangsregeling voor iedereen die voor het najaar 2022 de DAI opleiding heeft gedaan. Deze cursisten zijn hiervan op de hoogte gesteld en kunnen alle informatie vinden op de DAI ontmoetingsplaats.

Waarom kost het zoveel geld?

  • Om aan alle eisen van de test te kunnen voldoen hebben we vijf personen nodig. Daarnaast moet er ook een locatie voorzien worden en voldoende tijd uitgetrokken worden om de handler in te lichten. De evaluatie na de test duurt soms ook langer dan de test zelf. Er worden daarnaast maximum vijf honden per dag getest. 

Welke leeftijd moet de hond hebben om deel te nemen aan de test?

  • De hond moet volwassen zijn. Wanneer dit is, is rasafhankelijk en individu afhankelijk! Een chihuahua is rond 2j volwassenen, waar een Australische herder of een berner sennen dat pas rond 3j zal zijn. Het is belangrijk dat de hond volwassen is, omdat je hond dan pas zijn echte (volwassen) karakter heeft. Als ze jong zijn, gaan ze anders om met je persoonlijke ruimte en bij de puberteit spelen de hormonen een rol. Van zodra je hond rustiger wordt en stabieler lijkt te worden – rond die gegeven leeftijd – kan je je aanmelden voor de test. De hond moet minimaal 2 jaar zijn

Hoe vaak moet ik die karaktertest doen?

  • Waar je als gecertificeerd team iedere twee jaar een hercertificering moet halen, hoeft dat niet bij de karaktertest. Je hoeft deze test maar één maal te doen. Slaagt je hond niet? Dan kan je er voor kiezen om de test opnieuw te doen.

Wat wordt er getest?

  • Zoals gezegd mag de handler bij de test aanwezig zijn, maar mag die geen invloed uitoefenen op de hond. We testen bijvoorbeeld het volgende:
    • de hond wordt in een ruimte gelaten waar hij nog nooit geweest is; hoe gaat hij er daar mee om, is hij nieuwsgierig, gaat hij bij zijn baas zitten,…?
    • wil de hond met ons mee lopen en met ons spelen
    • hoe reageert de hond op eten als wij in de buurt zijn: gaat hij dat verdedigen of vindt hij het prima om het te delen
    • schrikt – en herstelt – de hond snel van iets vreemds of gaat hij net heel nieuwsgierig dingen onderzoeken
  • Deze test is gebaseerd op situaties die je altijd tegen kan komen tijdens het uitoefenen van DAI. Er wordt dus echt gekeken naar hoe de hond met bepaalde situaties en omstandigheden om gaat. Zien we dat de hond het spannend vindt – om eender welke reden – of dat de hond pijn heeft, dan benoemen we dit. Zien we dat er te veel stress is, dan stoppen we de test. Het welzijn van de hond is het belangrijkste.

Ik ben bang dat mijn hond – die ik al inzet voor het werk – niet zal slagen. Wat doe ik?

  • Als je je die vraag stelt, dan zou je je kunnen afvragen of dit werk dan wel bij jouw hond past. Waarom gebruik je hem voor dit vak? De test is namelijk niet gericht op kijken hoe ver je hond gaat voor hij in de fout gaat of niet meer herstelt. Er worden dingen getest die in het dagelijkse leven tijdens een DAI-sessie ook voor kunnen komen en die niet te heftig zijn. Iedere stabiele hond slaagt dan ook voor deze test.
  • Slaag je niet, dan wil dat niet zeggen dat je je hond niet mag gebruiken. We geven advies. We leggen uit waarom iets wel of niet handig is om te doen zodat je er daarna zelf mee aan de slag kan gaan en een beslissing kan nemen. Daarnaast zou je hond wel geschikt kunnen zijn voor de proeve van bekwaamheid. Bespreek dit met je stagebegeleider.

Ik ben coach, moet ik mijn hond ook laten testen met deze test?

  • Op het moment dat je je hond inzet tijdens een coaching, maar je vraagt niets van je hond (bvb door middel van spiegelen, de honden lopen gewoon rond), dan hoeft je hond in theorie niet getest te worden, omdat je dan de hond niet officieel inzet als interventie. Bij de DAI Academy moet de hond echter hiervoor wel getest worden omdat het kan zijn dat je hond ook erbij zijn te heftig vindt. Want ook als je er alleen maar ‘bij bent’ belast je de hond ook.  Wij willen zeker weten of de hond wel belastbaar is om erbij te zijn. Als de hond zakt voor de PADA test in dat geval, maar we weten dat hij belastbaar genoeg is om ‘er bij te zijn’, dan is dat oké en kan je een proeve van bekwaamheid aanvragen om zo toch een diploma te halen. Je kan echter de hond niet inzetten als hij bijvoorbeeld: niet overgaat tot tolereren, agressie laat zien naar mensen of dieren, bang of angstig reageert op mensen, niet herstelt na een stressvolle situatie, stress zich duidelijk opstapelt, hinder ondervindt door fysieke of mentale pijn of onherstelbaar ziek is,…

Kan ik de test enkel doen als ik mijn hond wil inzetten voor DAI?

  • Nee, zeker niet. Ook als je je hond wil inzetten voor de fok of wil testen voor bepaalde sporten om te kijken of hij bepaalde karaktereigenschappen heeft die nuttig kunnen zijn, kan deze test interessant zijn. Het laat namelijk veel zien over het karakter en de persoonlijkheid van de hond. Het gaat niet om slagen of niet slagen, maar om de informatie die je hond laat zien en wat jij er dan als handler mee kan doen nadien.

Zijn er bij de test andere honden aanwezig?

  • Een goede vraag. We willen wel kijken hoe de hond reageert op een andere hond in deze test. Daarom zal je bij het binnenkomen met jouw hond een andere hond dienen te passeren (honden aan de buitenkant, eigenaren aan de binnenkant). Dit duurt slechts enkele seconden. Ze mogen niet bij elkaar komen, niet snuffelen, niet elkaar aanstaren, enkel passeren. Voor de rest is het echt één hond per test. Heb je meerdere honden die je wil laten testen? Dan zal je meerdere tests moeten doorlopen, één per keer. Een hond die agressie vertoont naar andere honden mag niet gecertificeerd worden bij een ‘on the job examen’. Een hond mag natuurlijk wel aangeven dat die een grens heeft zoals in normaal hondengedrag.

Mag mijn hond dan tijdens de test niet blaffen, grommen of angstig zijn?

  • Een hond die een reactie geeft op iets laat iets zien over zijn karakter (door een bepaalde ervaring waardoor karakter gevormd is geweest). Dat wil niet zeggen dat dit verkeerd is. Er wordt gekeken of de hond daarna herstelt, of net niet en of we de test moeten stoppen hierdoor. Het is hondengedrag en dat hoort er bij. Het is dus zeker niet zo dat als de hond een keer gromt hij automatisch geen goede evaluatie zal krijgen.

Mag ik mijn hond steunen bij een schrikreactie?

  • Normaal niet, maar als we zien dat de hond niet herstelt, dan begeleiden we de handler door te zeggen dat die mee naar voren mag gaan of mag zeggen dat de hond mag gaan snuffelen aan iets. We sluiten altijd positief af. In eerste instantie helpen we niet onmiddellijk, maar als we merken dat het wel nodig is, dan gaan we de hond zeker niet aan zijn lot overlaten.

Wat moet ik hebben als de test officieel wordt?

  • Een vaccinatieboekje en een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Voor de rest heb je enkel je hond nodig (speeltjes en voer worden afgenomen bij de start).