Blog: Titeren

Blog: Titeren

06/05/2025 Uncategorized 0

Sinds vele jaren laat ik mijn honden niet meer ieder jaar inenten, maar titer ik. Omdat veel mensen dit nog niet kennen heb ik besloten om hier een blogbericht over te maken in de hoop jullie te kunnen informeren.

JAARLIJKSE INENTING

Ieder jaar wordt er verwacht dat je je hond laat inenten voor hepatitis, parvo en distemper (hondenziekte). Je kan dan ook nog kiezen voor kennelhoest (wordt vaak in de neus gespoten) en als je naar het buitenland gaat moet je je hond per drie jaar ook voor rabiës laten inenten. Je kan ook nog kiezen voor leptospirose (ziekte van Weil/rattenziekte) als je hond regelmatig van plassen drinkt in het bos of uit beken. Kennelhoest, rabiës en lepto zijn niet verplicht/worden niet altijd standaard gedaan, de eerste drie echter wel.

TITEREN

Maar wist je dat die jaarlijkse “cocktail” soms niet ieder jaar nodig is? Of dat hij misschien zelfs helemaal niet aanslaat? Je weet het niet als je niet titert…

Titeren wil – heel kort gezegd – zeggen dat je bij de hond wat bloed afneemt en dan kijkt of de hond nog voldoende antistoffen heeft tegen deze drie ziektes. Dit checkt de dierenarts met een stripje waar ook een controlebol op staat. Is die controlebol lichter dan de andere bollen? Dan zijn er nog voldoende antistoffen aanwezig en hoeft de hond dat jaar (en soms tot drie jaar!) niet geënt te worden. Is één van de bolletjes lichter dan de controlebol, dan is het vaccin niet goed aangeslagen of zijn de antistoffen voor die ziekte niet meer voldoende aanwezig in de hond zijn lichaam en moet hij dus wél terug geënt worden als je wilt dat hij daartegen beschermd wordt.

METEN IS WETEN

Door te gaan titeren weet je dus of je hond al dan niet beschermd is tegen deze ziektes. Eén van mijn honden moest ik bijvoorbeeld pas na drie jaar weer laten titeren (dus niet laten enten!) en ook daaruit bleek dat er nog voldoende antistoffen aanwezig waren.

Echter heb ik ook al mensen gehoord die de hond lieten enten, daarna een titerbepaling hebben gedaan en waaruit bleek dat de hond de antistoffen niet had opgeslagen in zijn lichaam. Het vaccin had dus helemaal geen effect gehad. Zij konden dan van een ander merk een vaccin proberen en kijken of de hond dan wel voldoende geënt was.

Met andere woorden, je bent dus veel zekerder of je hond al dan niet voldoende beschermd is en indien wel, dan hoef je niet ieder jaar de hele cocktail te geven! Een absolute aanrader dus, zeker voor honden die al sneller last hebben van allergieën, ziektes of die een verminderd afweersysteem hebben.

Wil je meer weten? Vraag je dierenarts!